De opmars van goud is onstuitbaar. Doorheen de geschiedenis is het een belangrijk schaakstuk geworden in de monetaire wereld.

Hoe beleggen in goud?

Veel mensen zweren nog altijd bij fysiek goud. Waarom? U kan fysiek goud in uw handen vasthouden. U bent diegene die beslist waar en wanneer u verkoopt.

beleggen in goud

Door 15 à 20 % van uw vermogen in goud te beleggen, kan u uw inkomsten veilig stellen. Het is de meest veilige vorm van vermogensbescherming omdat het geen faillissementsrisico kent.

U kan staven en munten aankopen. Grote staven (1kg) hebben het nadeel dat ze ondeelbaar zijn. Er zijn natuurlijk ook kleinere staven (500 gram, 250 gram, 100 gram, etc.) beschikbaar op de markt. Hierop wordt wel een hogere premie aangerekend.

Munten zijn interessant wanneer u voor een klein bedrag wil kopen. In theorie zijn gouden munten steeds beschikbaar. Toch contacteert u het best even uw handelaar om te zien of de munten nog in voorraad zijn.Fysiek goud

Waarom beleggen in goud of zilver nu interessant is:

1. Goud is en blijft een vaste waarde

Goud wordt al eeuwenlang beschouwd als een vaste waarde en een veilige haven. Doorheen de tijd heeft goud steeds zijn waarde behouden. Dat is ook meteen de reden waarom veel beleggers in tijden van economische crisis hun toevlucht zoeken tot het edelmetaal.

2. Inflatie en Deflatie

Van inflatie weten we dat het de goudprijs de hoogte injaagt. Er zijn in de recente geschiedenis genoeg voorbeelden van topprestaties van goud tijdens inflatieperioden. Intussen krijgen we te maken met een ander fenomeen, namelijk deflatie. Consumenten wachten met kopen omdat de prijs toch zakt, aankopen worden uitgesteld.

3.Vraag en aanbod

Dit begrip is heel eenvoudig om uit te leggen. Het aanbod krimpt en de vraag stijgt. De productie vermindert of stagneert en de vraag stijgt en dit om verschillende redenen langs beide kanten. De productie daalt omdat er gewoon minder is. Daar tegenover neemt de vraag toe in alle werelddelen. (India, China, Amerika en Europa.)

4. Diversificatie van uw portefeuille

Een diversificatie van uw portefeuille is altijd een gezonde strategie. Dat goud hierin een belangrijke rol te spelen heeft, lijkt voor de hand te liggen, maar is niet altijd vanzelfsprekend voor iedereen.

De bedoeling van diversificatie is het risico te spreiden en te beperken. Goud heeft het grote voordeel dat er geen verband is tussen de andere onderdelen van uw portefeuille zoals aandelen of obligaties.

5. Goud is een fysiek en liquide bezit

Het is de meest veilige manier om te investeren. Goud is een tastbaar en liquide bezit. Het fysiek bezitten van edelmetaal geeft een veilig gevoel in onzekere tijden. Bovendien is het het enige echte internationale devies.


Return from Beleggen in goud to MyLifePlan